FINSKÁ KUCHYNĚ
FINSKÁ KUCHYNĚ
Je
překvapivě pestrá a oku lahodící, již tradičně patří ke každému měsíci
několik speciálních jídel. Kultura stolování včetně textilu, porcelánu
a příborů je navíc na velice vysoké úrovni a je považována za důležitý
prvek v umění dobrého jídla.
U Finů jednoznačně vedou Masové kuličky, poté drůbež a pstruzi. Mezi oblíbené suroviny k přípravě pokrmů patří losos (objevuje se jak v polévkách tak v pečivu).
Nákup jídel na trzích ve Finsku je mimořádně populární, místní trhy
jsou často pyšně ukazovány návštěvníkům. Zážitek je posvačit uzeného
slanečka přímo na lodi v helsinském přístavu.
Jednotlivé oblasti Finska se liší svými specialitami, oblast Oulu je
pověstná plochým chlebem, na trhu v Pori zase najdete mihule, severní
Karelie se zase pyšní rýžovými plackami vytvarovanými do podoby boty,
provincie Savo je zase známá svými rybími koláčky Kalakukko (V městě Kuopio pod tímhle názvem najdeme Rybičky zapečené v chlebě - typická pochoutka tohoto města)
FINSKÉ DEZERTY PRO SVÁTEČNÍ PŘÍLEŽITOSTI
VÁNOCE (JOULU)
RIISIPUURO (rýžová kaše)
1/4 l vody
3/4 l mléka
2 dl rýže a mlékem.
1/2 lžičky soli
1 mandle
rýže se dá do vroucí směsi vody a mléka. Nechá se pomau vařit 30-40min.
osolí se a přidá se 1 mandle pro štěstí. Podává se se skořicí
VELIKONOCE (PÄÄSIÄINEN)
PASHA
200 g másla
1-1,5 dl cukru
2 dl smetany na šlehání
500 g měkkého tvarohu
2 žloutky
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce strouhaných mandlí
1 dl pomerančové kůry v želé
Ušleháme máslo, cukr a smetanu. Pěna která vznikne se smíchá s tvarohem a žloutky. Poté se přidá ostatní koření a směs se dobře promíchá. Směs se dá odkapat do dřevěné nebo jiné formy, která má děravé dno a která je zevnitř prostřená vlhkou gazovitou látkou. Směs se dobře přimáčkne k formě a navrch se dá těžítko.Forma se potom položí do větší nádoby neboť z těsta teče tekutina. Pasha se takto nechá přes noc v ledničce a další den se vyklopí na servírovací mísu.